Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1. A zsíros bőrt gyakrabban kell mosni
HAMIS


Természetesen nagy a kísértés, hiszen folyton le akarod mosni a csillogást az arcodról. De a felesleges tisztogatással éppen az ellenkezőjét érheted el: a bőr „kilúgozásával” a faggyúmirigyek még több zsírt termelnek. Napi kétszeri tisztítás elég a zsíros, szennyezett bőrnek is.


2. A hajfestés egészségtelen
HAMIS

Ezt a gyanút tudományos kísérletekkel cáfolták. Főleg a hajszínezőket ellenőrzik nagyon szigorúan. De mivel allergiásan reagálhatsz a festékekre, a dobozban található leírás szerint teszteld le először!


3. A sörtől teltebb lesz a haj
IGAZ

A sörben lévő ásványi anyagok tényleg dúsítják a vékony szálú hajat. Az öblítőhöz egy az egyben keverd össze a sört vízzel. A sörszag úgyis elillan pár perc múlva.


4. A hajformázók hosszú távon tompává teszik a hajat
HAMIS

A hajviaszban, a zselében és a spray-ben vannak olyan ápoló anyagok, amelyek megvédik a hajat. Fontos, hogy a ragadós maradványokat fésüld, illetve mosd ki. Ha folyamatosan használsz ilyen formázókat, a hajad örülni fog időnként egy kiadós hajradírozásnak.    


5. A körömlakktól megsárgul a körmöd
HAMIS

 Ez talán igaz volt valamikor. A modern körömlakkok azonban védőproteineket tartalmaznak, amelyek nem támadják meg a körmök felszínét, és nem is színezik el. De azért az erősebb színűek alá érdemes felkenni egy színtelen alapozólakkot. Legfeljebb az acetonos körömlakklemosók lehetnek agresszívak.


6. A borotvált szőr dúsabban nő vissza
HAMIS

Csak úgy tűnik. A borotváláskor a szőr végét egyenesre vágod, így amikor néhány nap múlva újra elkezd nőni, sűrűbbnek tűnik, mert nincs ott az elvékonyodott vég. De nem lesz vastagabb szálú. A gyantás vagy a krémes szőrtelenítés után nem érzel ilyet.    


7. Ha nem mosod le este a sminked, pattanásos leszel
IGAZ

 Ez tényleg előfordulhat. Ha sokszor nem mosod le az arcodról a sminket, begyulladhatnak a pórusaid. De nem az alapozó a hibás. A nap folyamán az alapozó részecskéi összekeverednek a bőrzsírral és a levegőben lévő szennyeződésekkel, ez kemény filmet képez az arcodon, és eltömíti a pórusokat.


8. Csak a duciknak narancsbőrös a lába
HAMIS

Ez csak mese! A combon, fenéken lévő bemélyedések nem a súly, hanem a petyhüdt kötőszövetek miatt alakulnak ki. Vékony lányoknál ugyanúgy megjelenhet, mint a túlsúlyosaknál. Megelőzni rendszeres mozgással, egészséges étkezéssel és krémezéssel, masszázzsal lehet.


9. A sütőportól fehérebb lesz a fogad
IGAZ

Hihetetlennek hangzik, mégis így van. Ha óvatosan belenyomod a nedves fogkefét a sütőporba, és így dörzsölöd át a fogaidat, eltávolíthatod a rárakódott, elszíneződött lepedéket. De nem szabad túl gyakran használni ezt a trükköt, mert a kis szemcsékkel ledörzsölheted a zománc egy részét, amitől érzékenyebb lesz a fogad.    


10. A szőlőzsír kiszárítja az ajkakat, és függőséget okoz
HAMIS

 Butaság! A szájbalzsamok és a krémek filmet képeznek, ami megköti az ajkak bőrében lévő nedvességet.
És aki gyakran nyalja a száját, az is pont ugyanezt teszi.

Függő biztosan nem leszel tőle.

 

11. Ha sokat alszol hason, ráncosabb leszel
IGAZ

Sajnos igaz. Ha az arcodat folyton a párnába nyomod alvás közben, hosszú távon még a legpuhább ágyneműtől is ráncok alakulhatnak ki. Az anyagban lévő kis ráncok sajnos apránként „összegyűrik” a szem körüli érzékeny bőrt.


12. Ha mindig ugyanazt a krémet használod, egy idő után elveszti a hatását
HAMIS

Akkor a gyümölcsrajongókat is átverték, mert hosszú távon a vitaminok sem hatnak? Maradj nyugodtan a kedvenc krémednél. Nagyon ritkán előfordulhat ugyan, hogy a bőröd már nem visel el bizonyos hatóanyagokat. Csak ilyenkor kell váltani.


13. A fogfehérítők károsítják a fogakat
HAMIS

A fogkrémek fehérítő hatását a titán-dioxid fehér pigment okozza. Alaposan, de kíméletesen tisztítja a fogakat. Olyan erős dörzsölő részecskék, amelyek károsíthatják a zománcot, csak a speciális, dohányosoknak készült fogkrémekben vannak.


14. A parfümtől foltos lesz a bőr a napon
HAMIS

Az már régen volt. Ma már tilos olyan anyagokat keverni a parfümökbe, amelyek fényérzékennyé teszik a bőrt. A speciális nyári parfümökben nincs is alkohol, ami kiszáríthatná.    


15. A forró fürdőtől ernyedt, petyhüdt lesz a bőr
IGAZ

 Tudjuk, egy fárasztó nap után igazán jó dolog belemerülni a gőzölgő kádba. Megteheted, csak ne túl sokáig (legfeljebb 15 perc), és ne túl forró vízbe (max. 38 fok), különben túl sok zsírt és nedvességet vonsz ki a bőrödből, ami gyengíti a kötőszöveteket.


16. A fogkrémtől elmúlik a pattanás
HAMIS

Ez csak féligazság! A mentol ugyan az első percekben hűsít, és először kiszárítja a pattanást. De a fluor csak még jobban felerősíti a gyulladást, rövid időn belül a pattanás nagyobb, vörösebb és feltűnőbb lesz, mint előtte volt.


17. Visszeres lesz a lábad, ha sokat teszed keresztbe
IGAZ

Igaz! Bármilyen csinosnak látszik, a lábak egyáltalán nem szeretik. A nyomástól egyes részeken megakad a vér, extrém helyzetekben a vénákból akár kis elágazásokba is nyomódhat. Ezek pedig láthatóvá válnak, mint vékony piros cérnaszálak.    


18. Akik tovább alszanak, kövérebbek lesznek, mint akik korán kelnek
HAMIS

 Épp ellenkezőleg! Egy amerikai tanulmány szerint a mormoták sokkal ritkábban szenvednek a túlsúlytól. Aki 7-8 óra helyett csupán 4-5 órát alszik, annál 70%-kal magasabb az elhízás kockázata. Aludj hát nyugodtan, és főként sokat!


19. Ha nem mosod le a szemsminket, könnyebben törik el a szempillád
IGAZ

A szempillafesték ívbe hajlítja a szempilláidat. Ha nonstop festékkel nehezíted őket, akkor keménnyé válnak, és eltörhetnek a párnán.
20. A hiányos higiénia okozza a pattanásokat
HAMIS

Nem! A szennyezett bőrnek nincs köze a tisztasághoz. A sok faggyú belülről tömíti el a pórusokat, amelyek begyulladnak. És ahogy már mondtuk, a túl sok tisztítás csak rontja a helyzetet.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.