Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 

Kérdezz én segítek !!!

 

A panaszok és a SEGÍTSÉGEK !!!

 

„Patti-problémák!”
„ Haly! 15 éves vagyok, és pattanások vannak a mellbimbómon. Nem tudom, hogy ez normális-e. Remélem nem jelent semmiféle betegséget vagy hasonlókat... ”
Egy aggódó lány

Nyugi, semmi gond nincs, csak a tinikori változások miatt zsírosabb a bőröd. Ilyenkor pattanások jelenthetnek meg a mellkasodon, a hátadon, felkarodon, vagy akár a mellen is. Ám az is meglehet, hogy amit te pattanásoknak látsz, azok mirigyek – van, akinél nagyobb, másnál kisebb, lehet sötétebb és világosabb. Semmit ne tegyél vele, főleg ne kapargasd, ha pedig begyullad, akkor irány a doki!
 

„Az elhízás miatt nem nő a mellem?”
„ Szia! 14 éves vagyok, és már megjött a menzeszem, de még alig nőtt a mellem. Lehet ez amiatt, hogy túlsúlyos vagyok? A másik problémám, hogy van egy srác, aki egy évvel fiatalabb nálam, de nagyon tetszik. Csakhogy van barátnője, akiről már fényképet is küldött, és mesélte, hogy szereti... Ettől függetlenül jó lenne a tudtára adni, hogy tetszik, de ilyen próbálkozásokkal már többször besültem. Kérlek, segíts minél előbb! ”
Brigi (14)

Helló, Brigi! Még fejlődésben vagy, a melleid tehát még nőni fognak. Az, hogy mekkorára nőnek meg végül, genetikai adottság, nem függ a testsúlytól. Érdemes megnézned édesanyád méreteit, talán te is hasonlót örököltél. Az elhízás a mellek méretét negatívan nem befolyásolja. Ám az egészségedet igen! Kezdj el mielőbb diétázni, mozogni, mert a zsír nemcsak a külalakodon látszik, hanem a belső szerveidre is lerakódik. Ha leadsz pár kilót, akkor nő az önbizalmad, és a kiszemelt fiút is könnyebben elcsábíthatod. És akkor a fiú-kérdés: ha már jeleztél a srácnak, hogy tetszik neked, ő mégsem kapott az alkalmon, akkor csak egyet tehetsz: vársz. Addig, amíg nem csupán haverként tekint rád. Ha pedig van időd, akkor irány a tornaterem! Felejtsd el a zsíros, cukros, hizlaló ételeket, hogy a srác egy új lányt ismerhessen meg benned. Szurkolok Neked! ?
 
„Hogyan hívjam fel magamra a figyelmét?”
" Szia! Nekem már egy éve tetszik egy srác a velünk párhuzamos osztályból.

Sajnos egyik osztálytársamnak sem haverja, ezért nem tudom, hogyan kerülhetnék vele kapcsolatba, mert ő észre sem vesz engem. Kérlek, segíts, hogyan beszélhetnék vele? "
Egy tanácstalan lány

Kedves tanácstalan lány! Amit tehetsz: mosolyogj! A fiúk előbb-utóbb észreveszik a mosolygós lányokat, de vigyázz, nehogy nyomulósnak tűnj. Ne járj a nyomában, ne nevetgélj a barátnőiddel a háta mögött, hanem egyszerűen csak mosolyogj, ha meglátod őt. Ha pedig akad közös tesiórátok, akkor intézd úgy, hogy a sráchoz guruljon a labda, vagy, ha rúg egy gólt, akkor veregesd meg a vállát, hogy ezt jól csinálta. Néha egy ártatlan érintés elég ahhoz, hogy áramütésként végigjárja a srácot a felismerés: te kellesz neki. A szünetben a büfében, hazafelé a buszmegállóban keress alkalmat, hogy együtt legyetek. Ha ez sikerül, akkor kérdezd meg, merre megy, vagy mit szól az új matektanárhoz, hogy sikerült a dogája stb. Ha félvállról válaszol, akkor mosolyogva menj tovább. Ha bőven válaszol, akkor ő is beszélgetni szeretne veled. Kitartás és türelem!
 
Love, love, love…
" Tanácsot szeretnék kérni! Van egy fiú, aki nekem nagyon tetszik, csak az a nagy baj, hogy 7 évvel öregebb nálam. Amikor nálunk van, nem tudom, hogy csak hülyeségből udvarol, vagy komolyan. Nekem nagyon tetszik, de én nem tudom eldönteni, hogy én is tetszem-e neki. Kérlek, segítsetek! És nem csak tetszik, hanem néha sírni szoktam utána, ha egy szomorú zenét hallgatok! Segítsetek! "


Szia! Nem írtad, hány éves vagy, de gyanítom, hogy túlságosan fiatal vagy egy hét évvel öregebb férfihoz. Nyilvánvaló, hogy flörtöl veled, de ez vélhetően csak játék a részéről, hiszen ha ő nagykorú és kikezdene veled (aki gyanítom, hogy kiskorú vagy), akkor törvényt sértene. Tudom, hogy nehéz, de próbáld meg gondolatban parkoló pályára tenni ez a fiút, és majd pár év múlva talán újra összefuttok, amikor ez a korkülönbség már nem fog számítani. Addig is, keress korodbeli srácokat, akikkel sokkal több közös beszédtémátok akad.
 
„Mi a gyógyír szerelmi csalódásra?”
„ 17 éves lány vagyok, és két hete kiléptem egy 1 éves kapcsolatból. Nehezen viselem, mert szeretem őt de, van egy olyan érzésem, hogy mi még együtt leszünk egyszer. Sőt, hogy együtt éljük le az életünket! Azt mondta, hogy szeret, de ellaposodott a kapcsolatunk, mert a szexen kívül nem tudunk mit csinálni. Nem bírom ki, hogy ne lássam, vagy ne beszéljek vele! Mitévő legyek? ”


Helló! Nagyon nehéz, amit most átélsz, mert el kell engedned valakit, akit szeretsz. Csakhogy most nem tehetsz mást: ha szereted, hagyd őt! Ha pedig úgy érzed, hogy nektek még van közös utatok, akkor úgy is lesz – én hiszek ebben, nálam sokszor bevált! De ehhez az kell, hogy most hagyd, hogy rájöjjön: nem csak a szexből állt a kapcsolatotok. Mert ha most nyomulsz nála, és hívogatod őt, akkor könnyen az agyára mehetsz, és azzal elvágod a későbbi lehetőségeiteket. Nem szeretnélek ámítani, ezért készülj fel arra, hogy talán csak évek múlva találtok újra egymásra, ezért kell erősnek lenned. Ne lássa rajtad, hogy minden este miatta sírsz: járj el a barátnőiddel sportolni, mozizni, bulizni, lássa a barátod, hogy más fiúk is udvarolnak neked. Ha így teszel, hamarosan ő jelentkezik nálad – ha másért nem, hát hiúságból. És ne feledd: jön ő még a te utcádba!
 
„Fáj a hasam!”
„ Szia! Két hete minden este hasfájás gyötör. Nagyon zavar, aludni sem tudok, mert egyszer egy este biztosan elmegyek a mellékhelyiségbe. Próbáltam már diétázni, pár napig be is vált, de aztán újra elkezdődött a hasfájásom. Nem volt közben menstruációm. Kérlek, adj tanácsot! ”
Egy 14 éves lány

Szia! Azonnal menj el orvoshoz, mert itt nem csupán arról van szó, hogy meg fog jönni a menzeszed (akkor nem fájna erősen két hete, és nem okozna székletürítési gondot). Talán más betegség állhat a háttérben. Tippelésre nem vállalkoznék, de nyugi, tutira nem komoly a baj, de magad megnyugtatásául keresd fel a háziorvosodat!
 
„Segítség, szőrösödöm!”
„ Kedves IM! 16 éves múltam, és hormonzavaros vagyok, mivel a mellbimbóim és a melleim környékén, a hasamon, illetve ott lent is szőrős vagyok. Szerintem jobban, mint az átlag. Ezeken a területeken még nem szőrtelenítettem, de minden megoldásra vevő vagyok. Nem tudom, mit tegyek, gondolom, nőgyógyászhoz kellene mennem, bár ettől kicsit félek. ”
Előre is köszönöm a SEGÍTSÉGETEKET: Zsófi

Helló, Zsófi! Nyugi, nem vagy hormonzavaros, illetve csak annyira, mint a legtöbb tini. A benned zajló hormonváltozás hatására átmenetileg szőrösebb vagy, de ez később beáll majd a normális mértékre. A mellbimbó környékén a legtöbb nőnél a ciklustól függően megjelennek szőrszálak, amelyeket egyszerűen, szemöldökcsipesszel eltávolíthatsz. A fazonnál azonban nem javaslom a borotva használatát, attól valóban megerősödnek a szőrszálak. Ellenben a gyantától ritkulnak, ezért a fazon szőrtelenítése miatt keress fel egy kozmetikust, aki segít neked a fazongyantában. Ha a szőrszálak a mellbimbó környékén felnőtt korodra is megmaradnak, akkor érdemes elmenned egy nőgyógyászhoz, mert esetleg a férfihormon túltermelődése állhat a háttérben.

„Senkit sem szeretek?”
„ Egy éve kezdődött az első barátomnál, és folytatódott a mai napig. Van, hogy nagyon megkedvelek valakit, és teljesen akarom őt, addig, amíg össze nem jövünk! Ha ez megvolt, már egyáltalán nem érzek iránta semmit, az első csók után tör rám ez az érzés. Szinte az összes barátommal ez volt a helyzet, egy kivétel volt, akit mindennél jobban szerettem! Csak ő 6 évvel idősebb volt nálam, ami miatt szakítottunk. 2 hónapba telt, mire el tudtam felejteni teljesen, aztán jöttek sorban a fiúk egy éve… Rájöttem, hogy még mindig szeretem azt a korábbi srácot! Kérlek, segíts, mert teljesen tanácstalan vagyok. (14 éves vagyok) ”
Köszi: pimpam

Helló, Pimpam! Azért érezted a fiúknál az első csók alkalmával, hogy nem szereted őket, mert valóban nem szereted őket igazán. Addig, amíg csak el kell játszani velük, addig rendben is lenne, de a tested, a lelked már nem adod ilyen könnyen – és ez nagyon jó! A gond, hogy azt a srácot, akibe szerelmes voltál, nem tudtad elfelejteni. Csakhogy erre nincs gyógyír, maximum az idő segíthet. Be kell látni, hogy korban valóban nem illik hozzád – amit te is tudsz, ezért most nincs más út, el kell felejteni. Gondolj arra, hogy jön ő még a te utcádba, és éppen akkor, amikor nem is számítasz rá. Most éld az életedet, keress olyan fiút, aki korban megfelelő, és évek múlva vedd elő újra az emlékeidből ezt a régi srácot.
 

„Járni akar velem!”
„ Helló! 12 éves lány vagyok, van egy fiú, aki járni akar velem. Jóban vagyunk, régóta ismerjük egymást, de nem sokat érzek iránta. Nekem egy másik fiú tetszik, akinek viszont egy másik lány tetszik, akinek fel sem tűnt még. Tudnál segíteni? ”
Köszi: egy kétségbeesett lány

Szia! A leveled első fele egyértelmű: ha nem tetszik az első fiú, akkor mondj neki nemet. A másik fiú viszont még nem érdeklődik irántad – de ez nem azt jelenti, hogy nem is fog! Legyél vele mindig nagyon kedves, mosolyogj, de ne nyomulj, mert a srácok szeretik, ha ők irányítanak. Adj neki időt, előbb-utóbb rájön, hogy amíg veled mosolygós az élet, addig a másik lány levegőnek nézi. Kitartás, sok mosoly, és ne lássa, hogy odavagy érte!
 
Nincsenek barátaim!
" Csak 1-2 barátom van, de ők is inkább egymással vannak jóban, mint velem. Ha az egyik nincs ott, akkor máris kezdik, hogy "jaj, XY úgy hiányzik" és hozzám szinte semmit sem szólnak. Ha megszólalok, akkor úgy néznek rám, mint boci az új kapura, pedig rengeteg beszédtémám lenne. Más emberekkel viszont nem érdemes barátkoznom, mert rajtuk kívül más embert nem ismerek, aki normális. Az ismerkedős oldalakon meg mindig idiótákra bukkanok. Kérlek, segítsetek! Nem akarok barátok nélkül lenni! "
Magányos lány

Kedves magányos lány! Ahogy leírtad a két barátod viselkedését, az nem normális. Így tehát meglehet, hogy az összes többi ember, akiről azt gondolod, hogy nem normálisak, mégiscsak normálisak? Tudsz követni? Azt kapod vissza, amit kivetítesz magadból. Senki sem hibátlan, a barátság lényege, hogy a hibáinkkal együtt elfogadjuk egymást. Ha eleve abnormálisnak tartasz minden embert, miért várod el tőlük, hogy ők jó fejnek tartsanak? Minden adok-kapok: ha kedvességet, figyelmességet, törődést adsz, azt is kapsz vissza. Tehát úgy várhatod, hogy barátaid legyenek, ha előbb te magad válsz megbízható baráttá. Sokat írunk erről a témáról az IM-ben, lapozd fel azokat a cikkeket!
 
Love, love, love…
" Tanácsot szeretnék kérni! Van egy fiú, aki nekem nagyon tetszik, csak az a nagy baj, hogy 7 évvel öregebb nálam. Amikor nálunk van, nem tudom, hogy csak hülyeségből udvarol, vagy komolyan. Nekem nagyon tetszik, de én nem tudom eldönteni, hogy én is tetszem-e neki. Kérlek, segítsetek! És nem csak tetszik, hanem néha sírni szoktam utána, ha egy szomorú zenét hallgatok! Segítsetek! "


Szia! Nem írtad, hány éves vagy, de gyanítom, hogy túlságosan fiatal vagy egy hét évvel öregebb férfihoz. Nyilvánvaló, hogy flörtöl veled, de ez vélhetően csak játék a részéről, hiszen ha ő nagykorú és kikezdene veled (aki gyanítom, hogy kiskorú vagy), akkor törvényt sértene. Tudom, hogy nehéz, de próbáld meg gondolatban parkoló pályára tenni ez a fiút, és majd pár év múlva talán újra összefuttok, amikor ez a korkülönbség már nem fog számítani. Addig is, keress korodbeli srácokat, akikkel sokkal több közös beszédtémátok akad.
 
Intim gondok
„ Szia! 15 éves lány vagyok, és pár hete azt vettem észre, hogy mikor megjön, fura szagú a bugyim. Mikor meg már elmúlik a vérzésem, akkor egy ideig még olyan szagú a hüvelyi váladékom. Nem akartam az anyámtól tanácsot kérni. Miért lehet ez? Kérlek, segíts! ”
Egy kétségbeesett lány

Szia! Elég nehéz így tanácsot adni, ugyanis a menstruáció előtt és alatt a testünk nedvei is megváltoznak, ezért a menzesz alatt némileg valóban más a lányok testszaga. Sőt, vannak, akik a menstruáció alatt sokkal jobban izzadnak, mint máskor. Ha azonban a hüvelyváladékod sárgás színű, a hüvelynyílás viszket, akkor vélhetően gombás fertőzés áll a háttérben – ez esetben irány a nőgyógyász.
 
Szőrmentén
„ Nagy problémám van: mindenhol szőrös vagyok, de nem egyszerűen. Nagyon zavar. Év elején volt vizsgálat a suliban, mindenhol megvizsgáltak minket, és a védőnő azt mondta, menjek el nőgyógyászhoz, aki segíthet. Anyu viszont nem engedi, hogy fogamzásgátlót szedjek a szőrösödésre, mert felborítja a hormonháztartásomat. A lábaimat már egy jó fél éve gyantáztatom, de a pulcsimat sosem veszem le, mert akkor látszik a szőrös kezem, és ez nagyon ciki. Anyával már elgondolkodtunk a kargyantán, de azt mondta, hogy nem kellene, mert az gusztustalan, ha néhány kis fekete szőrszál ott látszik. A borotva pedig egyenesen szörnyű lenne, mert ha valaki megérintené a kezemet, már el is rohanna. Mit tehetnék? Kérlek, segíts! ”
Egy 13 éves lány

Helló! A tinikori hormonváltozások miatt átmenetileg van, aki szőrösebbé válik. Ha a védőnő azt tanácsolta, hogy érdemes emiatt felkeresned egy nőgyógyászt, akkor mégis megfontolandó lenne, ugyanis lehet, hogy valamelyik hormon hiánya, vagy túltermelés okozza a gondot. A kargyantával viszont egyetértek! Valóban havonta egyszer le kell gyantáztatnod, de idővel ezt te magad is megteheted – így olcsóbb. Amúgy meg három hétig szép lenne a bőröd a karodon, és az utolsó héten, amikor már újra nőnek a szőrszálak, akkor kéne csak figyelned arra, hogy eltakard. A gyantától a szőr ritkul, ezért idővel egyre tovább marad szőrtelen a karod. A szőrszálak szőkítését szokták még javasolni ilyen extrém esetre, de közelről akkor is látszódnak a hosszú szőrszálak, csak épp szöszin.
 
Mellbevágó kérdés!
„ Nagy baj van: már elmúltam 14 éves, és még kicsik a melleim. Nagyon zavar, és tanácstalan vagyok, ezért elkezdtem hordani push-up melltartót, hogy nagyobbítsa a melleimet, de ha valaki meglátja, akkor nagy pletyka lenne belőle... És már nem tehetem, hogy nem hordom:( Mivel már mindenki azt hiszi, hogy nagyok a melleim. Nem tudom, mit tegyek! Nicole... ”
Egy tanácstalan lány

Helló, Nicole! Nyugodj meg, semmi rosszat nem tettél, csak elkezdtél hordani egy szivacsos melltartót. És akkor mi van? A lányok 80 %-a ilyet hord! Miért lenne ebből pletyka? Nem lehet, hogy túlaggódtad ezt a kérdést? Tényleg nyugodj meg, és fogadd el, hogy későn érő típus vagy. Hamarosan te is utoléred az osztálytársaidat, de addig is érdemes kikérdezned az anyukádat, hogy neki mikor kezdtek nőni a mellei. Vélhetően rá hasonlítasz ezen a téren. A push-up melltartót pedig ne szégyelld, mert minden nő úgy próbálja kihozni magából a legjobbat, ahogy lehet: magas sarkú cipővel, sminkkel, hajfestéssel, vagy melltartóval. A lényeg, hogy ha attól jobban érzed magad, akkor viseld bátran!

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

S.O.S

(Antónia, 2012.06.08 09:33)

Egy 12éves lány vagyok. Szeretnék bejönni egy fiúnak aki 3 évvel idősebb nálam de engem észre se vesz, már probáltam mindent csinosabban öltözködni már fodrászhoz is elmentem de mind hiába nem vesz észre. Nem tudodhogy mit kéne még tennem?

Re: S.O.S

(babócaa16, 2013.02.01 19:15)

KEDVES CSAJSZI!..:)
Hagyd a fenébe a dolgot!! Én is így voltam, de nem éri meg olyan után futni, aki észre sem vesz,...:D Nyugi! Majd egy idő után elmúlik!

Kérlek segíts!!!

(Bogika, 2012.07.13 09:43)

Szia én egy 13 éves lány vagyok, és még nem jött meg!! Megkérdeztem anyukámat és neki már 10 évesen megjött mit tegyek? Meg az osztályomba is már mindenkinek megvan csak nekem nem!! Mit tegyek kérlek válaszolj!! Előre is köszönöm.

Segítséég!!!

(egy 12 éves lány, 2012.01.26 19:15)

Van egy fiú az osztályomban aki nekem nagyon tetszik de ő nem vesz észre enegem. Mit tegyek ? Már próbáltam csinosabban öltözködni és a figyelmet magamra azzal is felhívtam hogy az ő barátaival barátkoztam (fiúkkal) . Sokkal kedvesebb voltam hozzá és ezzel azt értem el hogy sokkal jobb barátok lettünk.... de mit tegyek hogy sokkal közelebb kerüljek hozzá ???? Kérelek SEGÍTS !!!!!! Köszönöm ... :)

pesztonka0310@freemail.hu

(Kata, 2010.07.12 14:19)

Sziasztok. azzal a problémával fordulok hozzátok, h a hajam frissen mosás után (de akár még 2 nap múlva) is száll. olyan mint ha a kis hajszálaim égnek állnának . de ez engem nagyon idegesít!!! Mit tegyek vele? SEGÍTSETEK!!

simoneszter10@freemail.hu

(eszter, 2010.05.15 10:23)

Szia!
Van egy srác aki tetszik nekem.Én meg nem tudom hogy hogyan tudjam meg hogy tetszem-e neki.Az osztályban mellette ülök ,de sehogy sem merem megkérdezni .Kb egyidős velem.Lehet hogy hagynom kéne?Lécci segítsetek!!Előre is köszönöm!

Martfű, Szolnoki út 57

(Nessa, 2010.05.09 22:07)

Szia! Van egy srác, aki nagyon tetszik nekem. Ismerjük egymást. Már egyszer áthívott magához filmezni is. Mindketten tök jól éreztük magunkat. De azóta nem sok mindent történt. Az ismerősömnek azt mondta, hogy tetszem neki, de akkor nem értem miért nem lép. Akkor még sem kedvel annyira?

renataokros@freemail.hu

(Reni, 2009.05.24 20:22)

Nem tudom hogy mit kezdjek a hajammal!