Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A porpúder finom szemcséi miatt a sminkesek kedvence a fotózások vagy a divatbemutatók alkalmával. Sokáig fixálja az alapozót, megakadályozza, hogy nemkívánatos fényes foltok alakuljanak ki az arcon – ráadásul ezt jóval tovább tudja garantálni, mint az összetömörített kompakt púder.

Ezért érdemes akkor is porpúdert használni, ha otthon készítjük el a sminkünket. Rég elmúltak azok az idők, amikor a pórusokat eltömítő rizsliszt volt a púder legfőbb alkotórésze. Ma már a szemcsék átmérője kevesebb, mint 100 mikrométer, ami azt jelenti, hogy se nem túl finomak, hogy a bőr lélegezhessen alatta, se nem túl nagyok, hogy ne üljön meg porként az arcon.

    

http://www.figyuzz.hu/lapokkepek/cikkek/78000/78988_arcbor01_.jpg

 

A modern púderek kb. 90%-ban természetes talkumot, azaz zsírkőt tartalmaznak. Emiatt lehet olyan könnyen felvinni a bőrre, és ezért tapad olyan jól. A maradék 10%-ot mattá tévő fehér agyag, finomra őrölt selyem és magnéziumpor teszi ki. A színpigmentek mellett a porpúderekben általában található még bőrkisimító ápolóolaj, nedvességpótló hialuronsav, illetve öregedésgátló kollagén, A- és E-vitamin.

Így vigyük fel a porpúdert: mártsunk a púderes dobozba egy nagy, kerek végű ecsetet vagy egy púderpamacsot, majd ütögessük le róla a felesleget a kézfejünkön. Először apró, rövid mozdulatokkal kezdjünk az arc általában fénylő részeinél – homlok, orr, áll –, majd jöhet az orca.

Az ecsettel mindig felülről lefelé haladjunk, az arc közepétől a széle felé, hogy az arc finom pihéit lesimíthassuk az ecset szőrével. Végül távolítsuk el a felesleges púdert egy tiszta ecsettel.

A kompakt púder is porpúder, csak össze van préselve. Napközben kiválóan felfrissíthetjük vele a sminket, mivel nem szóródik ki a dobozból. Az új kompakt púderek már majdnem olyan tartós eredményt produkálnak, mint por állagú testvéreik. Már kapható zsiradék nélküli vagy szilikonnal bevont színmolekulákkal készített változat is, hogy még tartósabb legyen a matt hatás. A bennük lévő fényvisszaverő anyagok még a bőr egyenetlenségeit is eredményesen kasírozzák.

Nagyon okos találmány a kompakt alapozó. Jól fed, és még mattá is teszi a bőrt, mint a kompakt púder. Fontos, hogy megtaláljuk a bőrünkhöz legjobban illő árnyalatot. Ha minél természetesebb hatást szeretnénk, akkor válasszunk egy világos-áttetsző árnyalatot, amely minden bőrszínhez illik.

A túl sötét púder kiemeli a ráncokat és foltossá teszi az alapozót. A barack vagy banán árnyalatú púderek élettelivé varázsolják a matt arcot, a rózsaszín felfrissíti. Zöld púderrel dolgoznak a profik, ha el akarják tüntetni a szétpattant és jól látható apró ereket, de mindig alaposan eldolgozzák az átmeneteket.

Így vigyük fel a kompakt púdert: A fénylő részeket először itassuk fel kozmetikai kendővel. Utána vegyünk fel egy kevés púdert a dobozban lévő szivacs segítségével, majd gördítsük végig a kívánt helyen. Ne kenjük, töröljük, dörzsöljük!
Az alapozás nyolc aranyszabálya

1. Minden évszakban fontos, hogy nagy körültekintéssel ápoljuk a bőrünket, mivel a hőség és a hideg miatt egyaránt kiszáradhat. A könnyű, krémes állagú alapozók nagyon kellemesek, mégis beviszik a bőrbe a szükséges nedvességet.

2. Alapozásnál „a kevesebb több” elve érvényesül: a teljesen természetes eredmény érdekében csak oda vigyünk fel alapozót az ujjbegyünkkel, ahová szükséges, például el akarunk fedni egy kivörösödött részt, vagy ki akarunk egyenlíteni egy egyenetlen területet. Így egyenletes lesz a bőrkép, az arc frissnek látszik.

3. A téli alapozó nem illik a nyári bőrhöz!

4. Az önbarnítót mindig este kenjük fel, hogy reggelre elérje a kívánt hatást. Így egyszerűbb reggel hozzáigazítani az alapozót a bőrszínhez.

5. A 10-es fényvédő faktorszámú alapozók már megvédik a bőrt a napsugárzás okozta korai öregedéstől, de vigyázat! Az alapozóban vagy a nappali krémben lévő fényvédő anyagok hatásfokát ne keverjük össze a naptejek hatásfokával! Az alapozót általában reggel kenjük fel, de egész nap viseljük.

6. Az egyenetlen bőrszínt hab vagy krémpúder állagú alapozóval teheted egyenletessé. Mindkettő könnyű, de elég sok pigment van benne ahhoz, hogy elfedje vagy mattá tegye a fénylő bőrt. Tipp: a habot mindig gyors mozdulatokkal dolgozd a bőrbe az arc közepétől kifelé.

7. Az ásványi púder tartósan fed, mégis olyan könnyű, hogy „lélegezhet” alatta a bőr. Speciális, lekerekített végű ecsettel vidd fel, ami lazán felveszi a púdert.

8. Hagyd teljesen beszívódni a nappali krémet, majd annyi rétegben kend fel körkörös mozdulatokkal a púdert, hogy elérje az optimális fedő hatást.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.