Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szépségápolás

2009.02.20

Három alapvető dolgot kell mindig szem előtt tartanunk:

 

 • milyen az arc formánk
 • milyen hajunk, szemünk és öltözékünk színe
 • milyen alkalomra készül a smink

  Persze senki arcán nincsen cetli, amelyről le lehetne olvasni, hogy milyen formájú. Akkor hogyan lehet ezt megállapítani? Van erre egy igen egyszerű módszer. Hajunkat hátratűzve kiválasztunk két pontot a homlokunk, a hajunk tövénél, másik kettőt a szemek fölött kétujjnyira halántékunk alatt mindkét oldalon és egy pontot állunkon. Ezeket képzeletben összekötve megtudhatjuk, hogy milyen alakú az arcunk. Lehet: ovális, szögletes, gyémánt alakú, kerek, hosszúkás, háromszög és fordított háromszög alakú. A forma meghatározása fontos, hogy később jól tudjuk alkalmazni a korrektort és a pirosítót.

  Mielőtt nekikezdenénk a tényleges sminkelésnek, fontos előkészületeket kell tennünk.
  1. először is egy alapos tisztítás - egy kis vatta, rá arctisztító tonik - ezzel töröljük át 3-4-szer bőrünket
  2. arckrém használata is hasznos, mivel védőréteget képez
  3. vessünk egy pillantást a szemöldökünkre is, hátha igazításra szorul
  A szép formájú szemöldök kiemeli a tekintet szépségét. Éppen ezért kell rá különös figyelmet fordítanunk. Hogyan igazítsuk tehát formára?
  1. Húzzunk egy képzeletbeli vonalat a szemöldök kezdetétől orrcimpánkig. Amely szálak ezen túllógnak azt egy csipesszel szedjük ki.
  2. Húzzunk egy másik vonalat ugyancsak az orrcimpától a szemzugig. Itt is a túllógó felesleget kell kihúzgálni.

  Most már kezdődhet a tényleges sminkelés!

  Szemöldökünket egy jól kihegyezett szemceruza segítségével tehetjük dúsabbá. Szemöldökünk tövétől indulva húzzunk körülbelül 4 mm hosszú vonalakat, pontosan követve annak formáját. A vonalak között kell kis helyet hagyni, ne folyjanak össze. Fontos, hogy a ceruza színe hasonló legyen szemöldökünk és hajunk színéhez.

  A szemkontúr megrajzolásához is a szemceruza a legpraktikusabb eszköz. A belső szemzug felől indulva egy határozott mozdulattal húzzuk meg a vonalat, amelyet próbáljunk minél közelebb rajzolni a szempillákhoz. Ne haladjunk át többször rajta. Nappalra szürkés vagy barnás, halványabb árnyalatot válasszunk, estére használhatunk feketét is. Ha a folyékony szemkihúzó mellett döntünk, bánjunk vele óvatosan, mivel jóval erőteljesebb a hatása.

  A szemhéjpúder színe térjen el szemünkétől, különben nem hívja fel a figyelmet tekintetünkre, de harmonizáljon hajunk és ruházatunk színével. Felfelé ívelő irányba vigyük fel. Érdemes két - egy sötétebb és egy világosabb - színt használni, keverni. Ez feldobja a sminket. A sötétebb színt vigyük fel a szemhéjak aljára közel a pillákhoz, a világosabbat e fölé.

  Szemünk is lehet sokféle:
  1. Kerek és kiugró: a világosabb színt egész szemhéjunkra vigyük fel, a sötétebb színt szemünk sarkától indulva befelé satírozzuk.
  2. Mélyen ülő: a világosabb színnel fessük ki szemünket, majd külső sarkát árnyékoljuk a másikkal.
  3. Közel ülő: a szemzugoknál használjunk sok világos púdert, a sötét színt szemünk külső sarkától indítva húzzuk befelé. Egyre halványítsuk, az átmenet minél finomabb legyen. A szem külső sarkát még szemceruzával is erősítsük meg.
  4. Távol ülő: a sötétebb árnyalatú púdert szemünk belső sarkától indulva kifelé vigyük fel. A világosabbat szemhéjunk közepétől kifelé haladva fessük fel. Húzzuk meg a szemkontúrt is!

  Rúzs

  1. Világos bőrhöz és hajhoz a hideg színek passzolnak: lila vagy padlizsán.
  2. A mediterrán típusú, sötét bőrű és hajú hölgyeknek jól áll a csokoládébarna, bordó vagy téglavörös szín.
  3. Aki egyik szélsőséges típushoz sem tartozik, az kedvére válogathat a színek között. "Mindennapos használatra" nem való a nagyon erős rúzs, de egy esti sminkbe az is belefér.
  4. Arra természetesen mindenkinek ügyelnie kell, hogy a rúzs színe harmonizáljon a smink többi alkotóelemével, a hajszínnel és a ruházattal.

  Ápolási tippek
  fekete, barna, szőke és vörös hajhoz

  A különböző színű hajakra különböző ápolási módszert javaslunk. Nem mindegy, hogy milyen a balzsam, hogy mikor látszik egy lenövés, illetve hogy ismerjük e a megfelelő ősi praktikákat és tapasztalatokat...

  Ápolási tippek fekete hajhoz

  - Hajbalzsamodat dúsítsd 10 csepp rozmaring vagy rózsafa esszenciával, fényesebb lesz tőle hajad.
  - Négyhetente vágass a hajad végéből, így mindig ápolt benyomást kelt és a festett részeken esetleg töredezett végek is eltűnnek.
  - Ha festékes maradt hajad töve, füled, akkor vizes, szappanos vattával távolítsd el! Legősibb - bár nem teljesen higiénikus - módszer, hamuval dörzsöld a festékes bőrfelszínt. Alkoholos készítményt ne használj!
  - A fekete hajnál látszik legjobban a lenövés, ezért gyakran kell festetni. Gyakran használj festett hajra való pakolást vagy kúrát, hogy a hajad mindig szép legyen.

  Ápolási tippek vörös hajúaknak

  - Hajbalzsamodat dúsítsd 10 csepp narancsolajjal, fényesebb lesz tőle a vörös hajad.
  - Négy hetente vágass a hajad végéből, így mindig ápolt benyomást kelt és a festett részeken esetleg töredezett végek is eltűnnek.
  - Ha festékes maradt hajad töve, füled, akkor vizes, szappanos vattával távolítsd el! Legősibb - bár nem teljesen higiénikus - módszer, hamuval dörzsöld a festékes bőrfelszínt. Alkoholos készítményt ne használj!
   

  Ápolási tippek szőke hajúaknak

  - A szőkítés/színtelenítés a legdrasztikusabb beavatkozás a hajnak, ezért csak festett, igénybevett hajra való samponnal és balzsammal ápold! Ha teheted, hetente kétszer dobj fel egy kényeztető pakolást! Színezett, festett hajat legjobb levegőn szárítani, mert a forró levegő szárítja.
  - Ha hullámos a hajad, göndörítő habbal még hangsúlyosabbá teheted a loknikat.
  - Ha uszodába jársz, veszélybe kerülhet a szőkeséged, mert a klóros víz elszínezheti. Vigyázni kell a korpásodás elleni samponokkal is, mert a festett hajat teljesen kifakíthatja.
  - Ha szeretnéd, hogy csillogjon, citromos vízzel öblítsd! Ha nem mosod ki a hajadból és így szárítod meg, még rögzítőnek is jó.
  - Négy hetente vágass a hajad végéből, így mindig ápolt benyomást kelt és a festett részeken esetleg töredezett végek is eltűnnek.
  - Ha festékes maradt hajad töve, füled, akkor vizes, szappanos vattával távolítsd el! Legősibb - bár nem teljesen higiénikus - módszer, hamuval dörzsöld a festékes bőrfelszínt. Alkoholos készítményt ne használj!

  Ápolási tippek barna hajúaknak!

  - Hajbalzsamodat dúsítsd 10 csepp rozmaring vagy rózsafa esszenciával, fényesebb lesz tőle a barna hajad.
  - Négy hetente vágass a hajad végéből, így mindig ápolt benyomást kelt és a festett részeken esetleg töredezett végek is eltűnnek.
  - Ha festékes maradt hajad töve, füled, akkor vizes, szappanos vattával távolítsd el! Legősibb - bár nem teljesen higiénikus - módszer, hamuval dörzsöld a festékes bőrfelszínt.
  - Alkoholos készítményt ne használj! Készíts diós hajöblítőt, hogy elmélyítsd a barna színt. Vigyázz azonban, hogy a jezedet ne fogja meg!
  - Válassz gesztenye-kivonatot tartalmazó sampont, balzsamot.


  Őszi hajregenerálás

  Eddig kevés időt és figyelmet fordítottál a hajadra? Vagy egyszerűen csak a nyári sugarak kezdték ki hajkoronád? Elveszítette színét, fakóvá, élettelenné és durvává vált? Semmi gond! Tippjeink segítségével újra formába hozhatod!

  Mi történik nyáron a hajjal?

  A bőrünkhöz hasonlóan a hajunk is ki van téve a káros környezeti hatásoknak. A legtöbben azonban kevés időt és figyelmet fordítanak arra, hogy hajápolási szokásaikat az évszakhoz igazítsák, így nyáron is marad az egyszerű hajmosás, UV-védelem és hidratáló hajpakolás nélkül.

  Hajunk mintegy 90%-a fehérjékből áll. A káros UV-sugarak lebontják a hajat védő szarulemezkék, az ún. kutikula közötti kötések egy részét, így a haj mélyebb rétegei (a kéreg és a velő) - megfelelő védelem hiányában - sérülékennyé válnak.

  A károsodás következménye például a 'természetes melír', mely során egyes hajtincsek jobban kivilágosodnak a többinél. Az UV-sugárzás szétroncsolja a pigmenteket, a haj színét veszti, fakóbbá válik.
  A sugárzás továbbá kivonja a haj kreatinjában tárolt nedvességet, ettől a haj rugalmatlanabbá, sérülékenyebbé, kócossá, súlyosabb esetben szalmaszárazzá válik.

  Balzsamok, pakolások

  Ha egyébként nem használsz balzsamot, most akkor is kényeztesd a hajkoronád minden hajmosás után, vagy válassz a praktikus 2 az 1-ben változatok közül. Ettől a hajszálak új életre kelnek, könnyen kezelhetőek és egészséges fényűek lesznek.

  A teljes 'gyógyuláshoz' a legtöbb esetben azonban komolyabb kúra szükséges. Heti 1-2 alkalommal használj hajpakolást. Vásárolhatsz bolti készítményt, de te is készíthetsz magadnak a legtöbb háztartásban fellelhető anyagokból tápláló pakolást.

  Nagyon fontos, hogy hajunk belülről is megkapja az egészséges 'működéshez' nélkülözhetetlen vitaminokat és tápanyagokat. A haj szempontjából a cink a legfontosabb elemek egyike. Hiánya fokozott hajhulláshoz vezethet. Tartsunk ezért ősszel cinkkúrát vagy átfogó megoldást nyújtó szépségvitamin-kúrát. Ez utóbbi hajunk mellett körmünk és bőrünk állapotán is javít.

   

  Hajhullás

  A hajhullás természetes jelenség, mely ősszel fokozódik. Naponta 60-100 szál elvesztése átlagosnak számít. Hosszú haj esetén ennyi hajszál már riasztó mennyiségnek tűnhet. Ha aggódsz, nyugodtan számold meg 2-3 napon keresztül a kihullott mennyiséget. A legtöbb esetben megnyugtató eredmény születik


 •  

  Hozzászólások

  Hozzászólás megtekintése

  Hozzászólások megtekintése

  Budapest

  (Vincze Gréta, 2010.06.23 12:55)

  Nagyon tetszett az oldal kár amit beírtam nem arról volt szó kkkkkkkkkkkkkkkkkkááááááááááááááárrrrrrrrrrrrr!

  ceciek

  (Cecília, 2009.04.25 10:01)

  De hogy nézzenek be a TE honlapodra ha a címét se tudják?

  kis_eszter2000@hotmail.com

  (Eszter, 2009.03.27 15:24)

  Hát ö azt hogy benéztek az én honlaapomra is...kösszi még 1 szer

  SZIA ESZTI

  Szia eszti!

  (Cecília, 2009.03.26 19:05)

  Mit köszönsz?

  Cecíliaaaa

  kis_eszter2000@hotmail.com

  (Eszter, 2009.03.24 15:23)

  Nagyon jó lettt a honlapod !!! Ez enyém is ilyen témákkal fogalkozik...nagyon köszönöm előre is !!

  SZIA ESZTI